![© Wikimollicencja: Creative Commons](/media/lib/5/1175178808_866050-0cf7ae5a1cb2e4d541df211ba06164c2.jpeg)
Zielona herbata zapobiega zakażeniom wirusem HIV
29 marca 2007, 14:31Picie zielonej herbaty może pomóc w walce z wirusem HIV. Naukowcy odkryli, że jeden z polifenoli, galusanian epigalusokatechiny (EGCG), wyprzedza wirusy i kiedy jego cząsteczki połączą się z białkami CD4, dla patogenów nie ma już zwyczajnie "miejsca".
![Walczący kick bokserzy](/media/lib/5/1175166383_949428-f22ecc1173e031a39cfe1e663ad8a95d.jpeg)
Kick boxing niebezpieczny dla przysadki mózgowej
29 marca 2007, 11:01Uprawianie kick boxingu, sportu, którym zajmuje się około miliona osób na całym świecie, może prowadzić do uszkodzeń obszarów mózgu odpowiedzialnych za kontrolowanie produkcji hormonów. Tureckie badania wykazały, że u osób uprawiających ten sport dochodzi do uszkodzeń przysadki mózgowej.
![](/media/lib/5/1175164237_313620-1e28fea66db244e93414d2cb48db855e.jpeg)
Cztery gigabajty dla graczy
29 marca 2007, 10:27Super Talent Technology proponuje graczom nowy 4-gigabajtowy zestaw pamięci DDR2. T800UX4GC5 składa się z dwóch niebuforowanych kości po 2 gigabajty każda, które taktowane są zegarem o częstotliwości 800 MHz.
![](/media/lib/5/1175163714_609925-61e270cecbbb55a77b43229e118edb63.jpeg)
Samsung prezentuje nowy SSD
29 marca 2007, 10:13Podczas dorocznego Mobile Solution Forum w Taipei Samsung pokazał swój nowy 64-gigabajtowy dysk SSD. Urządzenie formatu 1,8 cala wykorzystuje ośmiogigabitowe układy NAND.
![© Fir0002](/media/lib/4/1175162363_540365-d76b3b064e53fd9211cda6eec17cb7aa.jpeg)
Czy czerwienienie się to rzeczywiście przekleństwo?
29 marca 2007, 09:54Wielkimi krokami zbliża się 1 kwietnia, a więc prima aprilis: dzień żartów i nabierania innych. Mark Leary, profesor psychologii i neurologii z Duke University, przekonuje, że ci, którzy czerwienią się z powodu zakłopotania (a potem jeszcze bardziej wskutek świadomości własnego rumieńca), nie powinni się martwić, bo to dobry znak.
Intel 1000-krotnie wydłużył zasięg Wi-Fi
28 marca 2007, 19:03Inżynierowie Intela przygotowali system, który jest w stanie przesłać sygnał Wi-Fi na odległość 100 kilometrów. Obecnie zasięg sygnału, z którego korzystamy w naszych komputerach wynosi około 100 metrów.
![© Tellyaddict](/media/lib/4/1175079616_809620-7859d1e5ce49004249f2f9032e29c938.jpeg)
Plastik rozpuszczalny w wodzie morskiej
28 marca 2007, 10:55Do tej pory plastikowe śmiecie były bardzo kłopotliwym ładunkiem wszelkiego rodzaju statków. Po pierwsze, zajmowały cenne miejsce, po drugie, trzeba je było ze sobą wozić do momentu zawinięcia do portu. Od dziś wszystko może się zmienić, ponieważ chemicy z Uniwersytetu Południowego Mississippi (USM) wynaleźli plastikowy materiał, który rozpuszcza się w wodzie morskiej.
![© Xin Li, Shi-Kuo Chang, Choeh-Chih Chang, dr Lyons, Jui-Hsin Huang](/media/lib/4/1175070227_708397-e3337d58aa86c9a6e40d673ae9d36d14.jpeg)
Konkurencja dla emotikonów
28 marca 2007, 08:04Naukowcy z Uniwersytetu w Pittsburghu stworzyli ciekawe oprogramowanie, które, jak sądzą, może stanowić konkurencję dla zwykłych emotikonów. Jak wyjaśnia Xin Li, Face Alive Icons wymaga wykonania tylko jednej fotografii własnej twarzy, najlepiej neutralnej. Użytkownik może wykorzystać zdjęcie zrobione aparatem wbudowanym w telefon komórkowy.
![](/media/lib/4/1175014834_894331-2356a558ed89f42d7f65be7a0f8a4b7c.jpeg)
Łaciata, czas na tabletkę!
27 marca 2007, 16:59Naukowcy szacują, że metan powstający w krowich jelitach podczas trawienia stanowi ok. 4% emitowanych do atmosfery gazów cieplarnianych. Profesor Winfried Drochner z University of Hohenheim w Stuttgarcie, który zajmuje się żywieniem zwierząt, wynalazł ograniczającą odbijanie się tabletkę dla bydła. To skuteczny sposób zwalczania efektu cieplarnianego — cieszy się Niemiec.
![](/media/lib/4/1174991166_414080-a806adbe407502ef20dcaba35c15e2c6.jpeg)
Pizza ze zwiększoną zawartością antyutleniaczy
27 marca 2007, 10:22Naukowcy z całego świata nie ustają w wysiłkach, by polepszyć właściwości zdrowotne różnych pokarmów. Po wielu innych teraz przyszła kolej na pizzę. Chemicy żywności z University of Maryland odkryli, jak zwiększyć zawartość antyutleniaczy w cieście poprzez optymalizację metod pieczenia i fermentacji. Opowiedzą o tym na dorocznym (już 233.) spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego.